Bela dvorana

Galerija slik

Župnijski vrtec Vrhnika
Voljčeva 21
1360 Vrhnika

Delovni čas:
Pon.-pet. 6:00 - 16:30



ZIMIJADA PDF natisni

 

 

Kaj bo z našo Zimijado, smo se spraševali po novem letu, saj ni bilo ne duha ne sluha o snegu ali mrazu. Pa taka zima! Kdo neki ima" komando" v rokah?! Staknili smo glave in modrovali. Nič kaj pametnega nam ni prišlo na misel. Tedaj pa.... vremenska napoved.......sneg! Starši, prosimo za kombinezone ali smučarske hlače ter rezervna oblačila. Akcija je stekla!

Tako smo se v ponedeljek skupine Mavrice, Iskre, Plameni in Utrinki med seboj pomešale in preimenovale. Kar naenkrat je imela gospa Martina, naša pedagoška vodja, nove skupine: Severni medvedi, Snežni zajčki, Snežni konji, Snežni angelčki, Snežni samorogi in Poskočne kepice. Otroci posameznih skupin so se med seboj ločili po raznobarvnih trakovih na zapestjih. Naučili smo se himno, ki smo jo nato zapeli vsak dan pred začetkom tekmovanja. Njena vsebina nas je vzpodbujala k zavzetem sodelovanju, a tudi k spodbujanju sotekmovalcev. Snega je bilo obilo  in  med tekmovanjem je na naše veliko veselje še snežilo. Vsako jutro smo se dobro ogreli, kar stori tudi naša uspešna športnica Tina Maze. Počep v levo, počep v desno, nagni se, pazi količek, skok, pristanek in zopet levo in tako naprej. Ko v kolenih vzgojiteljic ni več škripalo in ko so otroci vse žepe napolnili z navdušenjem, se je začelo.

Gospa Nina je prinesla posebne smuči za dva. In potem se je slišalo ":Leva, desna, leva, desna, nič hudega, kar poberi se, noge na smuči in gremo naprej...." To je bilo pa zahtevnejše kot pri Mazejevi. Ona se bori sama s seboj in s časom, mi pa smo se morali prilagajati in priti v paru na cilj. In ne boste verjeli, vsem je uspelo. Kaj pa čas? Ja, ravno pravšnji čas smo prispeli na cilj, kjer nas je čakal bučen aplavz.

Pri naslednji igri pa smo morali narediti nekaj, kar so počeli stari očetje, očetje verjetno ne več. Puzali smo. Ne veste, kaj je to? Poiščite nekoga, ki je stari ata in je služil še pravo vojaščino, pa vam bo natanko pa vam bo natanko razložil, kaj je to. Plazili smo se po snegu do cilja in da je bilo še bolj zapleteno in težko, smo morali s seboj nesti žogo. Stari očetje so s seboj nosili puške!

Tekanje po hribu navzdol in navzgor je poleti lažje kot po novozapadlem snegu, toda gospa Maja je vztrajala. Bob smo prijeli v roke, z njim stekli na vrh hriba, potem pa rito na bob in čim hitreje navzdol.Zaradi krepke spodbude gledalcev nam je šlo navzgor skoraj tako hitro, kot navzdol.

Gospa Suzana pa je za vsako skupino pripravila vrečo in v njej precej materiala. Sledila so navodila. Narediti je potrebno čim hitreje in porabiti ves material iz vreč. Zdaj pa hitro na delo. Oblikovati! Sestavljati!Gladiti, utrjevati!In ko se je zdelo, da smo že skoraj končali, se je sesulo. Kaj neki? Sneženi možje. Zopet od začetka. Bili so zanimivi, igrivi in veseli z lepimi , toplimi šali. Ko je bilo delo opravljeno, smo zarajali okrog snežakov.

Sešteli smo točke, oznanili rezultate in drug drugemu zaploskali. Vsak dan je tekmovalnemu delu sledilo še prosto igranje in uživanje na snegu. Vlaki so se spuščali navzdol in komaj si videl, kje je glava, kje roke in kje noge, le glasen smeh je naznanjal, da jih sestavljajo veseli otroci. In ko so prispeli na končno postajo v dolini, se je zgodba ponovila. Kepali smo se, ciljali s kepami, delali odtise, gazili, se lovili, se bobali, prehitro je minil čas.

Sledilo je preoblačenje. V garderobi se je slišalo:"Čigavo je to? Kam si dal mokro? Prinesi na radiator. Ne v nogavicah na tla. "Ne najdem nogavic!" Počakaj, bova skupaj poiskala! Lulat me, mudi se mi. Ne najdem mokre rokavice. Tukaj so ene gatke... Tudi projekt, morda podprojekt. Navajanje na samostojnost in skrb zase. Kateri projekt je bil zahtevnejši? Morda prav tole preoblačenje in sušenje. Trudili smo se po svojih najboljših močeh, a še se nam je kaj izmuznilo. Ko je babi prišla po vnuka, je dejala:"Rokavice so za ožet!" Dragi starši, hvala za podporo, razumevanje in pomoč.

Za zaključek smo imeli pogostitev. Posebno malico. Sadje smo pomakali v tekočo čokolado, potem pa.... mljask in za konec okusen čaj.

Tudi vam želimo veliko veselja na snegu. Pa srečno!      Anica