Bela dvorana

Galerija slik

Župnijski vrtec Vrhnika
Voljčeva 21
1360 Vrhnika

Delovni čas:
Pon.-pet. 6:00 - 16:30



Novice in dogodki


KULTURNI DAN S PREDSEDNIKOM SLOVENIJE PDF natisni

 

Januarja smo vstopili v Cankarjevo leto in v našem vrtcu je letos ta pisatelj pogosto omenjen. Posvetili smo mu veliko pozornosti, celo za pusta so se vse vzgojiteljice našemile v Ivana Cankarja.

Je bil pa prav poseben dan pred kulturnim praznikom. Kulturni praznik imamo sicer v čast Prešernu, a ker je velik del kulture in za Vrhničane pomemben tudi Ivan Cankar, smo v našem vrtcu ta dan posvetili njemu. Ker smo bili 8. februarja doma, smo naredili kulturno prireditev 7. februarja. In ker je 100 letnica res pomembna letnica za Ivana Cankarja, smo se s prireditvijo njemu v čast res potrudili. Da bi bilo vse skupaj še bolj svečano, smo povabili tudi dva pomembna gosta: župana Vrhnike Stojana Jakina in predsednika Slovenije Boruta Pahorja. Oba sta nam dan polepšala s svojim obiskom. V Beli dvorani so mlajši otroci in otroci, ki obiskujejo krožek ročnih spretnosti, pripravili razstavo. Starejši otroci pa so pripravili točke za nastop. Nastopali so še otroci, ki obiskujejo dramski krožek, pevski zborček in plesno šolo Peter Pan. Poleg slavnostnih gostov: župana, predsednika in direktorja našega vrtca Mohorja Rihtaršiča, je nekaj besed spregovorila tudi knjižničarka Zlata Brezovar. Knjižnica ima namreč letos 60 - letnico. Seveda pa je tam veliko tudi Cankarjevih knjig.

Ta dan smo se vsi bolj svečano oblekli. Nekateri kar v obleke iz Cankarjevih časov. Na vrtčevskem jedilniku je bila tisti dan slovenska hrana. Žganci z belo kavo za zajtrk, repa in potica za kosilo in suho sadje za malico. Brez suhih hrušk seveda ni šlo, te je tudi Cankar rad jedel.

Predstava je bila uspešno izvedena, kljub nekaj treme nastopajočih, ki so jo dobro skrivali. Bleščale so se bliskavice fotoaparatov, tam pa so bile tudi kamere, saj je bil o naši predstavi nato kratek prispevek na televiziji. Predsedniku Pahorju je bilo zelo všeč, da je dobil skodelico kave od deklice Lucije (Iskre). Pri točki, ki so jo imeli Plameni, se ni mogel zadržati in se je na glas smejal.

Ja, pomemben je bil 7. februar za nas. Takrat smo bili vsi ponosni, da smo del našega vrtca, Vrhnike in Slovenije. Naj vam še zaupam, da se je enemu očku utrnila solzica ganjenost, ko je izvedel kakšno vlogo bo imela njegova hči na tej prireditvi in kakšne častne goste bomo imeli. Prireditev smo pričeli s slovensko himno (vsaj nekaj Prešernovega), zaključili pa ob zvokih harmonike s prepevanjem pesmi Slovenija, od kod lepote tvoje.

Pa uživajte v lepotah naše čudovite dežele tudi vi.

Kulturni pozdravček iz Župnijskega vrtca!

Monika Kastelic

 

 
Spoštovani starši PDF natisni
naj še na kratko predstavim izlet v Ljubljano v Mesni muzej. V muzej smo malo zamudili, saj sem se zmotila v naslovu (še dobro, da smo imeli Veroniko s seboj, da je to pravočasno ugotovila). Rimljanka Livija je bila prijazna in malo smo jo podučili o današnjih časih, ona pa nas o svojih. Ste vedeli, da so se zbirali na javnih straniščih in vmes kramljali, da so se brisali po opravljeni potrebi z gobico na palčli, ki so jo namočili v vodo? Ali to, da niso uporabljali mila ampak so se namazali z oljem in ga nato s kovinskim strgalom postrgali dol? Da so jedli leže, da so jim hrano stregli sužnji in da so za sladico jedli suho sadje? Svetili so si z oljenko, narejeno iz gline in na koncu smo tudi mi poskusili narediti takšno oljenko. Preizkusili smo tudi čelado rimskega vojaka, je kar težka.
Ko smo zapustili muzej, smo si šli pogledat rimski zid, ki je obdajal Emono. Nato smo se sprehodili mimo Kongresnega trga in si tam pogledali kip Emonca. Pot smo nadaljevali mimo tržnice (tudi Rimljani so jih redno uporabljali) do zmajskega mostu, da smo si ogledali, kje je Jazon premagal tistega grozna zmaja.

Vrnili smo se na kongresni trg, kjer smo pojedli sendviče in počakali še na drugo skupino, da konča z delavnico v muzeju. Vsi skupaj smo si nato privoščili sladoled v Čolnarni. Bilo je namreč prijetnih 20 stopinj, da pa ne bi bil premrzel naš sladoledni začetek, je vsak dobil pol kepice. V tivoliju smo se nato na igrišču zabavali do prihoda avtobusa.

Monika

 
PRI ZVEZDICAH PDF natisni

Danes smo imeli pri Zvezdicah poseben obisk. Čez vrata, ki so na stropu pri Mavricah, je iz svoje čarobne dežele prišel k nam palček Številčnik. To je takšen palček, ki vse šteje in je preštel tudi nas  Prinesel nam je piškotke in posebne naloge (povezane s številkami seveda). Bilo je zabavno in upamo, da nas obišče še kdaj. Če najdemo dovolj veliko lestev, pa obiščemo mi njega...

Monika in Katja

 
RAZIGRANI APRIL PDF natisni

Prav vsako leto in tudi letos je prišla cvetoča, dehteča sončna pomlad. V Župnijskem vrtcu čutimo dih tega prijetnega letnega časa na vsakem koraku. S toplimi daljšimi dnevi so tudi naše glave polne novih načrtov. Ker nas narava vabi v svoj objem se družimo med skupinami in hodimo na izlete po vsej Vrhniki. Pri tem opazujemo kako vse okoli nas znova brsti, raste in cveti.

V vsaki skupini se je začelo novo obdobje polno zanimivosti. Tako v skupini Zvončki spoznavajo in raziskujejo naravo, ki se prebuja. Pri Oblačkih in Angelčkih pa spoznavajo pravljične like Muco copatarico in Mavrično ribico. Z otroki bomo spoznavali kako pomembno je, da v življenju znamo deliti in pomagati drug drugemu in koliko dobrega je storila Muca copatarica za otroke. Naučila nas bo tudi kako in kam pospravljamo svoje copate, da nam jih ne odnese. Kako zdravo je gibanje pa bodo spoznali otroci iz skupin Mavrice, Lune in Iskre ter se preizkušali v raznih gibalnih spretnostih. V skupinah Sončki in Kapljice bodo spoznavali svet v barvah. Prav sonce, ki posveti skozi kapljice nam nakloni mavrično paleto barv. Že v vrtcu se učimo tudi matematiko in pri skupini Zvezdice bodo spoznavali like, številke in delali tudi preizkuse. Pomlad pa si bomo popestrili tudi z glasbo in pri Plamenih ustvarjali inštrumente, ter jih spoznavali v glasbenem kotičku.

Da si polepšamo pomladne dni pa smo se odločili, da na našem igrišču s pomočjo pridnih staršev posadimo drevesa. In tako organiziramo popoldne s starši, ki ga imenujemo Dan narave.

Ana Zdešar

 

 
MUCA COPATARICA PRI ZVONČKIH PDF natisni

 

Januarja se je naša igralnica spremenila v hišo Muce Copatarice. Obuvali in sezuvali smo copatke in copate, copate tudi šivali, jih zlagali, razvrščali, hodili po čutni poti in poiskali mucin dom. Smo se pa tudi sami oblekli v muce in plesali. Skratka, dolgčas nam res ni bilo.

Veronika, Mojca

 

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL