Bela dvorana

Galerija slik

Župnijski vrtec Vrhnika
Voljčeva 21
1360 Vrhnika

Delovni čas:
Pon.-pet. 6:00 - 16:30RODITELJSKI SESTANKI šol. leto 2020/21 PDF natisni

Roditeljski sestanki bodo v Beli dvorani vrtca. Obvezna maska.

 

skupina OBLAČKI v torek, 25.8.2020;

skupina UTRINKI v torek, 1.9.2020;

skupina ZVONČKIv četrtek, 3.9.2020;

skupina LUNE v torek, 8.9.2020;

skupina SONČKI v sredo, 9.9.2020;

skupina PLAMENI v četrtek, 10.9.2020;

skupina ISKRE v ponedeljek, 14.9.2020;

skupina KAPLJICE v torek, 15.9.2020;

skupina ZVEZDICE v sredo 16.9.2020;

skupina ANGELČKI v četrtek, 17.9.2020.


 
Spoštovani starši PDF natisniOb ponovnem odpiranju vrtca smo še vedno v trajajočih posebnih razmerah. Zavedati se moramo, da tako vrtec kot starši nosimo veliko družbeno odgovornost in je prav, da je ne prelagamo drug na drugega. Že v naprej se vam iskreno zahvaljujem za sodelovanje saj bo v teh dneh le-to izjemno pomembno. Prav tako pa je pomembno, da smo medsebojno kooperativni. Ker smo navodila NIJZ skupaj z okrožnico MIZŠ prejeli šele včeraj pozno popoldne, moramo reagirati zelo hitro, da se lahko ustrezno pripravimo na delo v vrtcu pod bistveno zahtevnejšimi okoliščinami.

Prosimo, da izpolnite (prejeli v priponki na e-asistentu):
1. Izjavo o vračanju otroka v vrtec izpolnite VSI (ne glede na to ali bo otrok obiskoval vrtec ali ne) in jo najkasneje do ponedeljka, 11. 5. 2020 posredujete na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.

2. Izjava, samo za otroke, ki se vračajo v vrtec, (pripravil jo je NIJZ in se nahaja v priponki). To izjavo prinesete v vrtec na dan prihoda.

Predvidevamo, da se bodo ukrepi tedensko sproščali, zato vas najprej prosimo, da napoveste prisotnost vaših otrok v vrtcu za prvih 14 dni oziroma do konca meseca maja. V tem času tudi velja še interventni zakon, ki vam omogoča oprostitev plačila vrtca, če boste otroka zadržali doma.

NIJZ nam je posredoval priporočila s katerimi je močno zmanjšal velikost skupin (8 in 10 otrok v skupini), kar pomeni, da smo s prostorom močno omejeni. Seveda lahko ob povečanih potrebah skupine tudi povečamo, vendar s tem povečamo tudi tveganje za okužbo. Iz tega naslova pozivam vse starše, ki še lahko zadržite otroke doma do konca meseca maja, da to storite. Skupine se med sabo ne bodo smele srečevati, kar pomeni, da bo vsaka skupina imela svoj urnik in stalno prisotne vzgojitelje. Tudi prihod in odhod iz vrtca bo prilagojen razmeram. Starejše otroke bomo (ob uporabi maske) prevzemali pred vrtcem, mlajše otroke boste lahko starši (ob uporabi maske) sami uredili v garderobi in predali vzgojiteljici. Starše prosimo, da se ne zadržujete v garderobah in pred vrati igralnic, saj bo število staršev ob istem času v objektu omejeno.

Otroci ne bodo imeli mask, prav tako ne vzgojitelji (razen ob interakciji z vami ob prevzemu in oddaji otrok). Pomembno je, da otrokom v tem novem uvajalnem obdobju ponudimo toplino, bližino in varnost.

Zaradi potreb priprave urnika vsake skupine in razporeditve otrok v skupine vas prosimo, da na izjavi navedete točen čas prihoda otroka v vrtec in točen čas odhoda iz vrtca ter se seveda potem teh ur obvezno tudi držite. Seveda morajo biti ure določene znotraj našega poslovalnega časa.
Točna navodila in dopolnjen hišni red bomo posredovali vsem staršem, ki bodo otroke pripeljali nazaj v vrtec v prihodnjem tednu.

Vašo izjavo za vračanje v vrtec morate posredovati do ponedeljka, 11. 5. 2020
- če je odgovor DA, da si zagotovite mesto za vašega otroka v vrtcu
- če je odgovor NE, da ohranite oprostitev plačila vrtca.

Vljudno prosim za sodelovanje in odgovor.

 
OBVESTILO O ZAPRTJU VRTCA PDF natisni

Spoštovani starši

že v medijih ste zasledili napoved zaprtja vseh vzgojno-izobraževalnih zavodov v Sloveniji.

Sedaj smo prejeli še uradno okrožnico iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in vas

obveščamo, da bo vrtec zaprt od ponedeljaka 16.3.2020 do predvidoma 30.3.2020.

Preko eAsistenta in naše spletne strani vas bomo obvestili o ponovnem odprtju vrtca.

Priporočamo vam, da spremljate in upoštevate navodila, ki jih objavljajo pristojne institucije (NIJZ, Ministrstvo za šolstvo…).


ravnatelj

Mohor Rihtaršič

 

 
Priporočila za preprečevanje okužb dihal in drugih podobnih obolenj v vrtcih/šolah PDF natisni

28. 02. 2020
V času povečanega pojavljanja akutnih okužb dihal in drugih podobnih obolenj je pomembno, da v vrtcih/šolah zmanjšamo tveganje za širjenje teh okužb. V vrtcih in šolah se otroci zbirajo, učijo in igrajo. V takih okoljih se nalezljive bolezni med otroki širijo s kužnimi kapljicami in s tesnimi stiki. Nekateri otroci so premajhni, da bi vzdrževali ustrezno osebno higieno in pri tem potrebujejo pomoč ter nadzor odraslih oseb. Vir okužbe v vrtcu/šoli so lahko otroci, osebje ali starši, zato morajo tudi odrasli upoštevati osnovna načela preprečevanja širjenja okužb, ki pa morajo biti sorazmerna trenutni epidemiološki situaciji.

Splošna priporočila za preprečevanje nalezljivih bolezni

Za vzdrževanje splošne odpornosti je potreben ustrezen počitek in spanec, zdrava prehrana in redne telesne aktivnosti.

Pomembno je, da so otroci cepljeni po programu.

Osebna higiena

Številne nalezljive bolezni se prenašajo kapljično in kontaktno (preko kužnih kapljic pri kihanju in kašljanju, ter preko tesnega stika med osebami in preko stika s površinami, ki so onesnažene z izločki dihal ali drugimi človeškimi izločki).

Zato je za preprečevanje teh bolezni pomembna higiena rok in kašlja.

Osebje vrtca/šole mora poleg izvajanje higiene rok pri sebi, nadzirati in zagotavljati podporo otrokom pri izvajanju in vzdrževanju dobrih higienskih navad.

Higiena rok

 • Higiena rok je osnovni ukrep za preprečevanje širjenja okužb in nalezljivih bolezni.
 • Roke si vedno umijemo po kašljanju, kihanju in brisanju nosu.
 • Roke si umivamo s tekočim milom in vodo vsaj 20 sekund ali toliko časa, da si otroci zapojejo »Vse najboljše za te« v zmernem ritmu.
 • Kjer ni možnosti umivanja rok, otrok lahko izjemoma uporablja alkoholne robčke ali razkužilo z etanolom pod nadzorom.
 • Razkužilo z etanolom moramo hraniti izven dosega otrok.
 • Po končanem umivanju je potrebno roke dobro posušiti, najbolje s papirnatimi brisačami za enkratno uporabo.
 • Če otroci uporabljajo svoje brisače, jih nikoli ne smejo med seboj izmenjavati, potrebno jih je dnevno zamenjati.
 • Vrtci/šole morajo zagotoviti pogoje za ustrezno izvajanje higiene rok (umivalniki, milo, papirnate brisače, izjemoma razkužila).

Higiena kašlja

 • Otroke naučimo, da si, preden zakašljajo ali kihnejo, pokrijejo usta in nos s papirnatim robčkom, ki ga nato odvržejo v koš za smeti.
 • Če nimajo robčka, naj kašljajo/kihajo v zgornji del rokava.
 • Po kašljanju, kihanju in brisanju nosu, naj si otroci vsakič umijejo roke.

Higiena prostorov v katerem se zadržujejo otroci

Povzročitelji nalezljivih bolezni preživijo določen čas v okolju, zato je pomembno vzdrževati  primerno higieno okolja. Pri vzdrževanju higiene v prostoru je pomembno:

 • Večkrat dnevno redno zračite zaprte prostore.
 • Za čiščenje delovnih površin uporabite vodo in običajna čistilna sredstva.
 • Večkrat očistite površine, ki se jih otroci pogosto dotikajo (npr. kljuke, mize, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, pipe umivalnikov ipd.) .
 • V primeru onesnaženja površin v prostoru s človeškimi izločki (urin, blato, izbruhanina ali druga telesna tekočina) najprej onesnaženo področje pokrijte z vpojnimi papirnatimi brisačami in prelijte z razkužilom za površine (sveže pripravljena 0,1 % raztopina natrijevega hipoklorita (varikina) – Priloga 1, občutljive površine (npr. tkanine, ki bi jih razbarvali) pa s 60–70 % etanolom) in pustite učinkovati najmanj 10 minut.
 • Po razkuževanju očistite onesnaženo področje s toplo vodo in običajnim čistilnim sredstvom.
 • Pri čiščenju uporabljajte zaščitne rokavice za enkratno uporabo.
 • Med čiščenjem prostor zračite (odprta okna).
 • Papirnate brisače in rokavice za enkratno uporabo odložite v vreče za komunalne odpadke.
 • Onesnaženo osebno in posteljno perilo skrbno položite v vrečko za umazano perilo.
 • Temeljito si operite roke s toplo vodo in tekočim milom ter uporabite papirnate brisače za temeljito sušenje rok in osušene roke še razkužimo.

Preprečevanje širjenja

 • Otroke je potrebno seznanjati z načinom prenosa bolezni, s higieno rok in kašlja preko zloženk, plakatov, s predstavitvami na otrokom razumljiv način.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal in drugih podobnih obolenj v vrtcih/šolah ne priporočamo izvajanja skupinskih aktivnosti (npr. mešanje različnih skupin otrok).
 • Če otrok v vrtcu/šoli zboli z vročino, začne kašljati, o tem takoj obvestimo starše in do prihoda staršev otroka ločimo od ostalih otrok.
 • Starši so dolžni vrtec/šolo čim prej obvestiti, da je njihov otrok zbolel (po pregledu pri otrokovem zdravniku ali pediatru/infektologu).
 • Otrok z nalezljivo boleznijo ne sme obiskovati vrtca, dokler traja kužnost. Otrokov izbran pediater oceni, ali otrok po preboleli bolezni lahko prične obiskovati vrtec.

Priprava 0,1 % raztopine natrijevega hipoklorita iz belilnega sredstva (npr.varikine), ki ga imamo na voljo

% natrijevega hipoklorita na embalaži belilnega sredstva

Količina belilnega sredstva

(ml)

Količina potrebne vode

(ml)

Celotna količina dobljene 0,1 % raztopine natrijevega hipoklorita (ml)

1 %

1000

9000

10000

2 %

500

9500

10000

3 %

333

9677

10000

4 %

250

9750

10000

5 %

200

9800

10000

 

Za občutljive površine lahko namesto belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita uporabimo razkužilo, ki vsebuje 60–70  % etanol. Belilna sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita in razkužila, ki vsebujejo 60–70  % etanol, so dostopna v prosti prodaji.

Priporočila za preprečevanje okužb dihal in drugih podobnih obolenj v vrtcih in šolah (zloženka)

 
Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije PDF natisni

24. 02. 2020
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravja ves čas spremljamo dogajanje v zvezi z izbruhom novega koronavirusa. Na tem mestu objavljamo aktualne in ključne informacije ter priporočila za zaščito zdravja prebivalcev.
več na: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov
 
voščilo PDF natisni